Vaša objednávka bola odoslaná. Keď sa zmení žlté políčko naľavo na zeleno Vaša objednávka bude potvrdená.
Z dôvodu uzávierky ku koncu školského roka a vynulovania stravného listu žiadame stravníkov, aby posledné odhlášky z obedov uskutočnili najneskôr do 26.6.2017, t.j. pondelok do 14.00 na dni 27.,28. a 29.6.2017. Po tomto termíne prihlasovanie a odhlasovanie nebude možné! V tieto dni je možné si obed odobrať do obedára.Vedúca ŠJ
Z dôvodu uzávierky ku koncu roka, poprosím stravníkov, aby posledné odhlášky z obedov uskutočnili najneskôr do 20.12.2016 (t.j. utork) do 14.00. hod, a to na dni 21. a 22.12.2016. Po tomto termíne prihlasovanie a odhlasovanie nebude možné!V tieto dni je možné odobrať si obed do obedára.Ďakujem za pochopenie. Vedúca ŠJ
Upozorňujeme stravníkov, že obed sa dá odhlásiť najneskôr deň vopred do 14:00 hod.V prípade náhleho ochorenia je možné si prísť po obed s obedárom a ostatné dni odhlásiť.Ďakujeme za pochopenie. Vedúca ŠJ
Milí stravníci, oznamujem vám, že posledný deň na odhlásenie zo stravy je piatok - 24. júna 2016 do 14.00 hod. Dôvod: uzávierka školského roka.Ďakujem za pochopenie, A. Marušinová, vedúca ŠJ
Žiaci 1. - 4. ročníka ZŠ sú prihlásení na obedy PO aj UT;žiaci 5. - 9. ročníka ZŠ sú z pondelka odhlásení, na UT prihlásení (možnosť odhlásiť sa jednotlivo);žiaci gymnázia sú odhlásení PO aj UT.
Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, ktorá je stále viac propagovaná. Aj v školských jedálňach sa snažíme uplatňovať moderné teoretické i praktické poznatky gastronómie. V utorok 5. apríla sme privítali v našej školskej jedálni odborníka, ktorý spolu s našimi kuchárkami pripravil obed z nových receptúr. „Domácou úlohou“ bolo spropagovať tofu syr a bulgur. Jedálny lístok tvorili: gulášová polievka, tofu syr so šampiňónmi a fazuľkou, bulgur s pečenými cestovinami, šalát z čínskej kapusty s pórom, ako dezert bulgur s makom, ovocím a jogurtom.Šéfkuchár p. Šenítko okrem samotnej prípravy obeda obedy i vydával. Taktiež prichádzal medzi obedujúcich žiakov, aby zistil, ako im chutí a vysvetľoval, že syr tofu i bulgur sú cenné potraviny pre naše zdravie (jednoduchá a rýchla príprava, skvelá chuť, obsah minerálov, vysoký obsah bielkovín, vitamínov, vlákniny a zanedbateľné množstvo tuku). Videli sme, že obed viac chutil našim gymnazistom, jedlo naspäť nosili hlavne menšie deti. Tým sa zasa neskutočne páčil nový pán šéfkuchár. Ďakujeme firme ATC za možnosť využiť služby profesionála Veríme, že aj táto aktivita prispeje k tomu, aby sme si uvedomili dôležitosť zdravej výživy.
Milí stravníci, oznamujem vám, že posledný deň na odhlásenie zo stravy je piatok - 18. decembra 2015 do 14.00 hod. Varíme ešte aj 21. a 22. decembra, v tieto dni si v prípade choroby dieťaťa môžete prísť po obed s obedárom.Dôvod: uzávierka kalendárneho roka.Ďakujem za pochopenie, A. Marušinová, vedúca ŠJ
V stredu 6.12.2015 zavítala mikulášska nálada aj na našu základnú školu. Veľmi sme sa potešili, že sv. Mikuláš s pomocníkmi nezabudli ani na naše pani kuchárky, ktoré dostali sladké balíčky. Najviac ich však potešila "mikulášska pošta", v ktorej ste im ďakovali za ich každodennú prácu. Odkazujú vám, že pre vás varia s láskou a tešia sa, že vám chutí. Ďakujeme!!!
V týždni od 12.10.2015 – 16.10.2015 sa základná škola spolu so školskou jedálňou zapojila do súťaže Hovorme o jedle. Tému, ktorú sme si vybrali boli obilniny, chlieb, pečivo, ryža, cestoviny a zemiaky. Celý týždeň prebiehali rôzne aktivity.V pondelok dievčatá zo 7. A triedy vystavili svoju potravinovú pyramídu a vytvorila sa výstavka obilnín a potravinových výrobkov. V utorok 4. A trieda navštívila Velickú pekáreň v Poprade-Veľkej a krúžok šikovných rúk zhotovil zo jedla zaujímavé figúrky.V stredu dievčatá z 5. A na výtvarnej výchove krásne naaranžovali taniere z chutného chleba, ovocia a zeleniny.V školskej jedálni prebiehala od pondelka do štvrtku súťaž v riešení tajničky o zdravom jedle. Vo štvrtok všetko vyvrcholilo hodinovým programom, do ktorého sa zapojili žiaci 1. – 5. ročníka základnej školy, zároveň boli vyžrebovaní výhercovia súťaže a boli im odovzdané chutné balíčky.Peknou záverečnou bodkou programu, ale aj celého týždňa, bola báseň Milana Rúfusa Chlieb náš každodenný. P. učiteľka Mašlonková, ktorá tento program sprevádzala, aj v súvislosti s touto básňou pripomenula, že chlieb nie je pokrmom len pre telo, ale aj pre dušu.
V mesiaci októbri sa viac ako inokedy hovorí o zdravom stravovaní. Naša školská jedáleň sa v týždni od 5. do 9. októbra zapojila do projektu "Strukoviny vo výžive", cieľom ktorého je zvýšenie konzumácie jedál, šalátov a nátierok zo strukovín v školskom stravovaní. Jedálny lístok v tomto týždni bol upravený podľa tejto témy, na nástenke v ŠJ a chodbe školy ste si mohli o strukovinách prečítať zaujímavé informácie a názorne vidieť jednotlivé druhy – fazuľu, šošovicu, sóju, hrášok, cícer, bôb, ...Pani učiteľky so žiakmi základnej školy pripravili so strukovín krásne výrobky a celý týždeň sa venovali na hodinách zdôrazňovali dôležitosť strukovín v našom stravovaní. Nezabudnime na to, že strukoviny sú "výživový skvost".
Milí stravníci,ak sa pozriete do jedálneho lístka v týždni od 5. októbra, zistíte, že je v ňom väčší počet jedál zo strukovín.Vysvetlíme: naša ŠJ sa v tomto týždni zapája do projektu "Strukoviny vo výžive", cieľom ktorého je propagácia konzumácie strukovín. Pripravíme pre vás zaujímavé informácie o strukovinách, aby sme si viac uvedomili ich dôležitosť v našom stravovaní.
V novom školskom roku 2015/16 začneme variť obedy 3. septembra 2015.Na stravovanie je potrebné prihlásiť sa deň vopred, a to osobne v kancelárii vedúcej ŠJ, telefonicky alebo e-mailom: jedalen@scspp.sk (amarusinova@gmail.com). Prihlasovací lístok si môžete stiahnuť na stránke školy (www.scspp.sk) - školská jedáleň - základné informácie. Ostatným žiakom rozdám prihlasovacie lístky počas prvých dní vyučovania.Prajeme Vám veľa úspechov v školskom roku 2015/2016.
Posledný deň na odhlásenie sa zo stravy je štvrtok 25.06.2015 do 14.00 hod. Po tomto termíne si v prípade choroby dieťaťa môžete prísť po obed s obedárom.Dôvod: uzávierka školského roka.Obedy sa vydávajú ešte aj v deň ukončenia školského roka – pondelok 29.6.2015. Upozorňujem, že čípy na stravovanie budú stravníci používať aj v ďalších ročníkoch, preto si ich starostlivo uschovajte. Žiaci deviateho ročníka ZŠ môžu čípy vrátiť v kancelárii ŠJ.Ďakujem za pochopenie, A. Marušinová, vedúca ŠJ
Mlieko nie je iba bežná potravina, je najmä bohatým zdrojom výživných látok dôležitých pre rast ľudského organizmu.Medzinárodný deň mlieka sa vo svete oslavuje už od roku 1957 pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. My sme si ho pripomenuli v pondelok 25. mája.Naše tety kuchárky pripravili pre žiakov ochutnávku mlieka a mliečnych výrobkov – syrov a nátierok pripravených z tvarohu, masla, bryndze, ... Teší nás, že na mlieku a nátierkach si pochutnali nielen žiaci základnej školy, ale aj naši gymnazisti. Ako vidno na fotografiách, všetkým chutilo, preto veríme, že zaujímavou akciou sme prispeli k zvýšeniu konzumácie mlieka a výrobkov z neho.
Od pondelka 18. mája do stredy 20. mája bude stravovanie žiakov prebiehať tak, ako je to uvedené nižšie v rozpise. Prípadné zmeny je potrebné nahlásiť deň vopred alebo prostredníctvom čípového systému.- žiaci I. stupňa ZŠ (1.-4.) - všetci sú na obed prihlásení počas celého týždňa- žiaci II. stupňa ZŠ (5.-9.) - všetci stravníci sú v PO a UT odhlásení, ostatní dni prihlásení- I. až III. ročník gymnázia - všetci stravníci sú odhlásení v PO, UT, ST, ostatné dni sú prihlásení- žiaci maturitného ročníka sú z obedov odhlásení, môžu sa prihlásiť tlf. alebo prostredníctvom čipového systému.Ďakujem.
Oznamujem rodičom a stravníkom školy, že na základe dodatku k Smernici o školskom stravovaní sa od 1. januára 2015 mení výška poplatku za stravu nasledovne: I. stupeň (1. – 4. ročník ZŠ) 1,05 mesačný poplatok 21,00 €II. stupeň (5. – 9. ročník ZŠ) 1,11 mesačný poplatok 22,20 €gymnázium 1,22 mesačný poplatok 24,40 €Prosím, aby ste si mesačné platby upravili na základe uvedenej informácie. Ďakujem za pochopenie. Vedúca ŠJ
Cieľom našej školskej jedálne je zabezpečiť pre našich stravníkov kvalitné a chutné stravovanie s ohľadom na výživnú a vyváženú stravu. Využívame zdravšie spôsoby prípravy stravy ako je varenie, dusenie, pečenie. Výborným pomocníkom na prípravu stravy je pre nás konvektomat ( príprava pokrmov pomocou horúceho vzduchu, pary, alebo ich kombináciou). Jedálny lístok zostavujeme na základe zásad pre zostavovanie JL v školskom stravovaní (vyhláška MŠ SR 330/2009 Z.z.). Tieto určujú, že v priebehu týždňa má jedálny lístok obsahovať dve hlavné mäsové jedlá, jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením, dve hlavné jedlá múčne a zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok/piatok. Múčne prílohy (knedľa, halušky, cestoviny) jedenkrát do týždňa, zemiaky dva až trikrát. Ku každému hlavnému jedlu podávame nápoj – čierne, zelené, ovocné čase, ovocné nápoje, 100% ovocné šťavy, mlieko alebo ochutené mliečne nápoje. Podľa možnosti finančnej normy za obedom podávame ovocie alebo doplnkové pokrmy (jogurty, cereálne tyčinky).Naša školská jedáleň je zapojená do rôznych projektov na podporu zdravého životného štýlu prostredníctvom zdravej výživy. Ide o celospoločenské programy podpory zdravia ,,Školské ovocie“ dotované EÚ v zmysle nariadenia Komisie (ES) č. 288/2009 a ,,Školský mliečny program“ dotovaný v rámci projektu na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov podľa nariadenia Komisie (ES) č. 657/2008.Taktiež sme sa zapojili do spolupráce s firmou Danone v projekte „Školská mliečna liga“.Radi by sme vám však priblížili aj to, že školské stravovanie je diametrálne odlišné od stravovania v reštauračnom zariadení, kde je porcia mäsa 150g. V školskej jedálni sa porcie pripravujú zo 70g mäsa v surovom stave pre 1. stupeň ZŠ, pre 2. stupeň je to 80g, pre žiakov gymnázia 90g mäsa v surovom stave. V reštauračnom zariadení zaplatíme priemerne 5€ za hlavné jedlo bez prílohy, v školskej jedálni je to priemerne 1€. Odborníci na výživu pripravujú normy, ktoré sú energeticky a výživovo vyvážené, ale tak, aby sa vtesnali aj do finančného limitu, na ktorý neprispieva žiadna organizácia. Ak dieťa skonzumuje celý takýto obed, má zabezpečené asi 35% z celkovej dávky živín a nemalo by pociťovať hlad. Problémom hlavne u žiakov druhého stupňa je, že skonzumujú len časť hlavného jedla – bez polievky, bez šalátu a pod. , a hlavne bez toho, aby vôbec polievku alebo prílohu ochutnali. Na druhej strane musím pochváliť našich gymnazistov, lebo tí sa nám naučili zjesť aj viacero tanierov polievky, aby sa zasýtili. Prázdne taniere sú dôkazom, že naše kuchárky varia super! Nezabudnite ani pri dnešnom obede na to, že ich poteší každé poďakovanie za obed, ktorý pre vás s láskou denne pripravujú.
Týždeň od 13. do 17. októbra sa v našej škole niesol v znamení zdravej výživy, zároveň však aj pod hlavičkou súťaže „Hovorme o jedle“, do ktorej sme sa prihlásili.Každý deň bol venovaný konkrétnej téme, o ktorej sme diskutovali. Pani učiteľky základnej školy sa zapojili do príprav svojimi aktivitami, pripravovali prezentácie, nástenky, besedy, omaľovánky, výstavky... Určite medzi najzaujímavejšie patrila výstavka jedál z ovocia a zeleniny, ktorú pre inšpiráciu pripravili žiaci 7. ročníka - mala veľký úspech. V stredu to bola ochutnávka mlieka v ŠJ – tety kuchárky pripravili deťom rôzne druhy ochuteného mlieka, ale aj čisté mlieko – veruže chutilo. Vo štvrtok sme pripravili „exkurziu“ do školskej kuchyne – žiaci videli, ako sa pripravuje obed pre našich stravníkov – sviečková na smotane, knedle. Videli náročnosť ich prípravy, dúfame, že si viac dokážu vážiť hodnotu jedla.Počas celého týždňa bežal v školskej jedálni kvíz o potravinovej pyramíde. V piatok sme zavŕšili týždeň o zdravej výžive záverečným hodnotením. Teší nás, že nás bola navštíviť televízia Poprad. Milou bodkou programu o zdravom životnom štýle bolo vystúpenie prváčikov, ale aj ostatných účinkujúcich. Pripravená bola ochutnávka štiav z čerstvého ovocia a zeleniny, prebehlo vyhodnotenie kvízu o potravinovej pyramíde, výhercovia získali balíčky zdravých potravín.Veríme, že sme pripravili pre žiakov pekný a zaujímavý týždeň, a dúfame, že splnil svoj účel – viac sme si uvedomili význam zdravej výživy a aktívneho životného štýlu.
Vážení rodičia, milí priatelia, kolegovia,naša školská jedáleň pri Cirkevnej spojenej škole v Poprade sa zapojila do výzvy na obnovenie a doplnenie technologického zariadenia prostredníctvom grantu. Obraciame sa na všetkých, ktorí ste ochotní prispieť aspoň 1 € (voľba - iná suma). Vážime si Vašu podporu a vopred ďakujeme. Kolektív ŠJLink: https://www.ludialudom.sk/vyzvy/1860(V pravidlách súťaže je uvedené, že podpora darcov je vyjadrená počtom darov poskytnutých darcami. Výhercom sa stáva uchádzač, ktorý v období od 15. 9. 2014 do 30.11.2014 získa pre svoju Výzvu najviac jednotlivých darov, pričom rozhodujúcim je ich počet a nie celková získaná suma. Vyzbieraná suma (aj v prípade, že nebudeme úspešní), bude pripísaná na účet školy.
Milí rodičia,niektoré názvy jedál sú pre vás i pre vaše deti neznáme, priblížime vám ich aj prostredníctvom tejto nástenky:Dnes sme mali na obed švédske pagáčiky s jogurtovou omáčkou.Pagáčiky tety kuchárky „ tvorili“ z mletého bravčového a hovädzieho mäsa, prílohou sú zemiaky, omáčka môže byť na tanieri samostatne alebo si ňou polejete mäso. Jogurtová omáčka našim stravníkom veľmi chutila. V ŠJ máme presne stanovené normy, vy si ju môžete doma dotvoriť podľa vlastnej chute, pripájam recept:Biely jogurt vyšľaháme s troškou horčice, dochutíme jemne nakrájanou cibuľkou, prelisovaným cesnakom, cukrom, citrónom a troškou soli. Dobrú chuť!
Vážení rodičia,od 1. septembra 2014 sme prešli na stravovanie prostredníctvom čipového systému.Ponúkame Vám možnosť prihlásiť alebo odhlásiť svoje dieťa po prihlásení sa na stránku www.eskoly/dlhehony2/jedalen (prihlasovacie meno a heslo som odovzdala Vášmu dieťaťu). Na jedálnom lístku je možnosť kliknutím na príslušný deň prihlásiť alebo odhlásiť svoje dieťa zo stravy. Informovaní ste aj o aktuálnom stave Vášho účtu.V tomto systéme je možnosť odhlásiť sa zo stravy deň vopred do 18:00 hod. V platnosti ostávajú aj ďalšie formy odhlásenia: osobne alebo telefonicky (052/7721389, sms na 0903/991301) deň vopred do 14:00 hod.Ak nemáte stravu na začiatku mesiaca uhradenú, žiak je zo stravy odhlásený, po preukázaní úhrady môže chodiť ďalej na stravu. Informácie ohľadom školského stravovania budú pravidelne aktualizované na internete na tejto nástenke.vedúca ŠJ